Fórum pre všetkých
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
DomovDomov  PortálPortál  Latest imagesLatest images  HľadaťHľadať  RegistráciaRegistrácia  PrihláseniePrihlásenie  

 

 Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine?

Goto down 
AutorSpráva
.:Marcel:.
Moderátor
Moderátor
.:Marcel:.


Počet príspevkov : 447
Age : 28
Location : Krpeľany
Registration date : 13.11.2008

Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine? Empty
OdoslaťPredmet: Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine?   Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine? EmptyPo december 08, 2008 3:43 pm

Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine?






Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine? Rafaello1Čokoláda
je vraj zdravá, chráni pred prechladnutím a zubným kazom. Bahenné
zábaly s príchuťou kakaa, ktoré zvlhčia pokožku, uvoľňujúca masáž pri
sviečkach s čokoládovou arómou. Fikcia? Nie, dnes už naozaj existujú
čokoládové kúpele!


Aj keď je exotika
lákavá, prístupnejšia je predsa len tabuľka čokolády, ktorá sa nám v
ústach lahodne rozplýva. Pôsobí pozitívne na organizmus, alebo je to
len obyčajná maškrta?

  • Vyrovná sa ovociu a zelenine
„Čo na nej môže byť zdravé?“ reagujú neprajníci sladkej pochúťky.
Čokoláda sa často považuje za diétneho „darebáka“. Akú inú úlohu možno
prisúdiť na prvý pohľad potravine, ktorá obsahuje väčšinou cukor a
tuky? Zatiaľ čo kakao vzniká odstránením kakaového masla, do čokolády ho pridávame.
A práve kakaové maslo je predmetom dlhodobého skúmania. Počas troch
týždňov prebiehal výskum, v ktorom dobrovoľníci prijímali potravu
založenú na olivovom oleji, masle alebo kakaovom masle. Jedlo s
olivovým olejom viedlo k najnižšiemu množstvu cholesterolu v krvi.
Relatívne nízku hladinu vyvolávalo aj kakaové maslo. Výskum potvrdil,
že napriek množstvu tukov čokoláda záporne neovplyv-ňuje hladinu
cholesterolu v krvi. Kakaový extrakt pôsobí zložením podobne ako
čerstvá zelenina a ovocie. To ešte neznamená, že máme ovocný kôš
vymeniť za čokoládový!


  • Zázraky na počkanie
Kakaové maslo obsahuje aj veľké množstvo polyfenolov, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
Práve tie znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení a posilňujú imunitný
systém. V krvnej plazme dosahujú vrchol dve hodiny po zjedení čokolády
a v krvi kolujú asi desať hodín. Ak si doprajete príliš veľa čokolády, získate nadváhu, ktorá riziko srdcovo-cievnych ochorení zvyšuje! Jednou z pozitívnych zložiek sú aj flavonoidy. Prispievajú k dobrej cirkulácii krvi a k redukcii tvorby krvných zrazenín. U
ľudí, ktorí jedli čokoládu obohatenú o flavonoidy, namerali nižšiu
aktiváciu krvných doštičiek. Vyššie hodnoty sa považujú za rizikový
faktor tvorenia krvných zrazenín. Práve tie prispievajú k upchávaniu
ciev a k infarktu.
Návrat hore Goto down
http://viver.hypeforum.net/
 
Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine?
Návrat hore 
Strana 1 z 1
 Similar topics
-
» Čokoláda - podobný efekt ako drogy

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Fórum pre všetkých :: Diskusia :: Zaujimavosti-
Prejdi na: