Fórum pre všetkých
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
DomovDomov  PortálPortál  Latest imagesLatest images  HľadaťHľadať  RegistráciaRegistrácia  PrihláseniePrihlásenie  

 

 Čokoláda - podobný efekt ako drogy

Goto down 
AutorSpráva
.:Marcel:.
Moderátor
Moderátor
.:Marcel:.


Počet príspevkov : 447
Age : 29
Location : Krpeľany
Registration date : 13.11.2008

Čokoláda - podobný efekt ako drogy Empty
OdoslaťPredmet: Čokoláda - podobný efekt ako drogy   Čokoláda - podobný efekt ako drogy EmptyPo december 08, 2008 3:42 pm

Čokoláda - podobný efekt ako drogy






Čokoláda - podobný efekt ako drogy Ferrero3ksPodľa
niektorých výrobcov čokolády je zdravé už len vdychovanie jej vône.
Stúpa pri ňom imunoglobulín, ktorý chráni pred prechladnutím. Z
lekárskeho hľadiska nemôže mať iba vdychovanie žiadne zvláštne účinky.
Pôžitok, ktorý sa spája s konzumáciou čokolády, môže však posilniť
imunitu.


Napríklad kakaové
bonbóny obsahujú viac ako šesťsto substancií, ktoré posilňujú nielen
imunitný systém, ale aj odstránia stres a bojujú s reumou.
Chuť čokolády si rýchlo obľúbime, preto sa často považuje za drogu.
Kakao v čokoláde naozaj ovplyvňuje chemické reakcie v mozgu.
Pri jej pomalom rozpúšťaní v ústach sa zvyšuje prietok krvi v oblasti
mozgovej kôry a v medzimozgu, teda v častiach, ktoré rovnako reagujú na
drogy. Pre mozog je príjemná predovšetkým kombinácia tukov a cukrov.
Závislosť však nehrozí! Čokoláda je vynikajúcim prostriedkom na zlepšenie nálady a zároveň pôsobí aj ako antidepresívum.
Obsahuje okolo tristo psychoaktívnych chemických látok, ktoré priaznivo
ovplyvňujú činnosť mozgu. Ide najmä o sérotonín, ktorý prenáša impulzy
medzi neurónmi.
Nedostatok sérotonínu môže
spôsobovať depresie. Pri problémoch s migrénou by sme však mali
čokoládu z jedálneho lístka vyškrtnúť. Práve sladká pochúťka sa
považuje za jednu z hlavných potravín, ktoré migrénu spúšťajú.
ZABRAŇUJE TVORBE ZUBNÉHO KAZU?

Najmä deťom čokoládu často zakazujú preto, aby sa im nevytvoril zubný kaz. Opak je však pravdou!
Kakao obsahuje triesloviny, ktoré bránia v ústach rastu baktérií. Tie
sa živia cukrami a vylučujú kyseliny, ktoré spôsobujú zubné kazy. Okrem
toho kakao obsahuje prospešný fluorid.
Čokoláda
zabraňuje tomu, aby baktérie produkovali glukán. Bez lepivého glukánu
sa hlavný tvorca zubného kazu, Strepcoccus mutans, nemôže prichytiť na
zubnej sklovine. Pozrime sa na Američanov, čokolády jedia naozaj veľa,
a predsa – výskyt zubných kazov tam klesol o polovicu.
Ukázalo sa dokonca, že mliečna
čokoláda obsahuje vysoké percento proteínov, vápnik, fosfáty a ďalšie
minerály, ktoré majú na kvalitu zubov kladný vplyv.
Neznamená to však, že si zuby netreba niekoľkokrát za deň čistiť, a najmä po sladkej čokoláde.

  • Na výlet s čokoládou

Pred výletom do prírody, na vysokohorskú túru či celodennú rybačku, si do batoha nezabudnime pribaliť aj kúsok čokolády. Načo?
Podľa skúseností horských vodcov nám v krízových situáciách dodá stratenú energiu. Toto sladké pokušenie obsahuje draslík, malé množstvo bielkovín, ale aj veľa cukru, tuk a kofeín, ktorý zvyšuje bdelosť.
Pre
zaujímavosť, čokoláda nechýba napríklad ani v denných prídeloch
americkej armády, dokonca ani vo výbave astronautov. Istí štyria Briti
vďaka trom čokoládovým tyčinkám prežili šesť dní v zasneženej divočine.

Čokoládu mal so sebou aj slávny polárny
bádateľ Robert Scott, keď sa pokúsil dobyť južný pól. Storočný zvyšok z
jeho zásob, päťdesiatgramovú tabuľku, vydražili na nedávnej aukcii v
Londýne.
Pravda o tom, či je čokoláda zdravá alebo nie, je niekde uprostred. Odborníci sa zhodujú na tom, že v rozumnom množstve a kvalite môže byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy.
Návrat hore Goto down
http://viver.hypeforum.net/
 
Čokoláda - podobný efekt ako drogy
Návrat hore 
Strana 1 z 1
 Similar topics
-
» Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine?

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Fórum pre všetkých :: Diskusia :: Zaujimavosti-
Prejdi na: