Čokoláda - vyrovná sa ovociu a zelenine?
Čokoláda
je vraj zdravá, chráni pred prechladnutím a zubným kazom. Bahenné
zábaly s príchuťou kakaa, ktoré zvlhčia pokožku, uvoľňujúca masáž pri
sviečkach s čokoládovou arómou. Fikcia? Nie, dnes už naozaj existujú
čokoládové kúpele!
Aj keď je exotika
lákavá, prístupnejšia je predsa len tabuľka čokolády, ktorá sa nám v
ústach lahodne rozplýva. Pôsobí pozitívne na organizmus, alebo je to
len obyčajná maškrta?
- Vyrovná sa ovociu a zelenine
„Čo na nej môže byť zdravé?“ reagujú neprajníci sladkej pochúťky.
Čokoláda sa často považuje za diétneho „darebáka“. Akú inú úlohu možno
prisúdiť na prvý pohľad potravine, ktorá obsahuje väčšinou cukor a
tuky?
Zatiaľ čo kakao vzniká odstránením kakaového masla, do čokolády ho pridávame.A práve kakaové maslo je predmetom dlhodobého skúmania. Počas troch
týždňov prebiehal výskum, v ktorom dobrovoľníci prijímali potravu
založenú na olivovom oleji, masle alebo kakaovom masle. Jedlo s
olivovým olejom viedlo k najnižšiemu množstvu cholesterolu v krvi.
Relatívne nízku hladinu vyvolávalo aj kakaové maslo.
Výskum potvrdil,že napriek množstvu tukov čokoláda záporne neovplyv-ňuje hladinu
cholesterolu v krvi. Kakaový extrakt pôsobí zložením podobne ako
čerstvá zelenina a ovocie. To ešte neznamená, že máme ovocný kôš
vymeniť za čokoládový!
Kakaové maslo obsahuje aj veľké množstvo polyfenolov, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
Práve tie znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení a posilňujú imunitný
systém. V krvnej plazme dosahujú vrchol dve hodiny po zjedení čokolády
a v krvi kolujú asi desať hodín. Ak si doprajete
príliš veľa čokolády, získate nadváhu, ktorá
riziko srdcovo-cievnych ochorení zvyšuje! Jednou z pozitívnych zložiek sú aj flavonoidy. Prispievajú k dobrej cirkulácii krvi a k redukcii tvorby krvných zrazenín. U
ľudí, ktorí jedli čokoládu obohatenú o flavonoidy, namerali nižšiu
aktiváciu krvných doštičiek. Vyššie hodnoty sa považujú za rizikový
faktor tvorenia krvných zrazenín. Práve tie prispievajú k upchávaniu
ciev a k infarktu.